Pahn Akzent Coblenzer Resonans LaxVox EVTS CVT

Smith/Akzent-methode


De Akzentmethode is ontwikkeld in Denemarken door Svend Smith en verder uitgewerkt door Kirsten Tyme. Het doel van de methode is het trainen van het ademritme, de stemgeving en de spraak en zij bevorderd de adem-stemkoppeling.

Deze methode is geschikt voor zangers, sprekers, zieke stemmen, stotteraars en broddelaars. De methode bestaat uit verschillende ademritmes die eerst getraind worden. Grofweg bekend als het largo, andante en allegro.

Vanuit de 'rustadem' gaat men naar het het langzame tempo het largo 1,2 en 3, bestaande uit een 3/4 maat. Daarna traint men in het Andante een 4/4 maat en tenslotte in het Allegro het snelste tempo. In ons spreken van alledag gebruiken we alledrie deze ritmes. Deze oefeningen worden vaak begeleid met beweging. Per ritme, wat zijn oorsprong vindt in het afrikaanse trommelritme gecombineerd met het ritme van ons spreken en zingen, wordt stemgegeven op klank, woord en zinsniveau. Tenslotte wordt de transfer gemaakt naar het gewone spreken.

Omdat deze methode werkt vanuit de subglottische druk, de stembanden worden vanuit hun volle lengte van onderaf in trilling gebracht is deze methode goed toepasbaar bij zowel stempatienten met organische stemplooiafwijkingen, als bij stemscholing van beroepssprekers-acteurs en zangers.

Klik hier om de oefeningen te downloaden.

Opwarm-oefeningen volgens Akzent/Smith

akzent largo klinker wisselt
akzent andante klinker wisselt
akzent allegro klinker wisselt
akzent wisselend ritme 1
akzent wisselend ritme 2
akzent wisselend ritme 3
akzent snel ritme klinker wisselt

lees meer...     terug...    begin

Naar Homepage
Naar De stem
Naar Zang, stemgebruik Naar Stemstoornissen
Naar Logopedisch basistraject bij stemproblemen
Naar Warming-up oefeningen
Naar Stemmethodes en oefeningen
Naar De Stem In Beeld
Naar Microfoontechniek, presentatie
Naar Stemspecialisten en stemtherapeuten
Naar Over de makers
Naar Contactformulier